Een dag niet getekend is een dag niet geleefd

De les van de druppel

Dat was de druppel … Die uitspraak kennen we allemaal. Dan is het genoeg geweest.

Deze week gingen we in een sessie ook aan de slag met druppels. Maar het ging nu niet om zoveel druppels, dat de emmer zou gaan overlopen. Nee, dit was een oefening in geduld.

De opdracht was: Kies een kleur ecoline en vul het pipetje met de ecoline. Houd dan het pipetje boven het lege blad dat voor je ligt. En wacht dan tot de druppel gaat vallen.

De eerste reactie van de cliënt was: ‘dit is kansloos!’. Daarna kwamen de vragen: ‘mag ik echt niet knijpen? en als ik nu een klein beetje schudt of heen en weer beweeg?’ Nee, dat mag de niet! De opdracht was: WACHT tot de druppel valt….

Dit was echt heel moeilijk voor de cliënt en eerlijk is eerlijk: het voelde ook wel een beetje als plagen. Normaal gesproken zou ze er zelf voor zorgen dat de druppel zou gaan vallen en het liefst nog snel ook. In het dagelijks leven functioneert ze op die manier: snel handelen, regelen, enz.

Tijdens dit wachten ontplofte er in haar hoofd een vragenvuur: wat als er dit? wat als er dat? En wat ga ik dan zeggen of doen.

Ik moedigde haar aan om deze gedachten los te laten. Ze hoefde nu niets, ze moest alleen maar wachten. En opeens zei ze: ‘maar als die druppel dan uiteindelijk valt, is de beloning wel veel groter!.

En toen zagen we het gebeuren: de druppel werd zwaarder en zakte en we keken allebei uit naar het moment waarop de druppel het papier zou bereiken. ‘Jaaaa’ riepen we in koor en we waren zo blij als een kind met die ene druppel op het papier.

‘O’, verzuchtte ze, dit is nu precies wat ik moet leren: wachten totdat er iets gebeurt zonder zelf steeds alles op te lossen’.

Daarna maakte we het papier nat en mocht ze wel knijpen in het pipetje. Eerst was ze blij, want nu kwam er zichtbaar resultaat. Maar opeens sloeg de paniek toe. ‘O, maar nu heb ik er helemaal geen controle meer over!’. En dat was precies de bedoeling van deze oefening. Het loslaten van (in dit geval) alle controle. Ze vond het lastig om te zien wat er gebeurde, maar ze ging door, zelfs met andere kleuren.

We vertaalden dit proces naar het dagelijks leven en wat werd het duidelijk voor haar. Wat een druppel al niet kan doen.

Volgende keer werken we verder aan deze ’tekening’, want het werk moest eerst drogen. Misschien wordt dat dan wel de druppel…. om te stoppen met oude gewoontes en ruimte te maken voor een nieuw begin om meer ontspannen in het leven te gaan staan.

Wil jij ook de controle over iets in je leven loslaten? Zoek je meer ontspanning? Neem gerust contact met me op en ik help je hier graag mee. Dan kijken we wat voor voor jou de mogelijkheden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *